For en dag! Opplands dag!

Lars Mytting på hovedscenen i gjestelandspaviljongen i samtale om norske legender og stavkirker. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)

Selv om det fortsatt er en dag igjen av bokmessa her i Frankfurt, var dagen i dag på mange måter den store finalen for vår deltakelse. I dag var også den første rene publikumsdagen, og vi forventet mange besøkende. I noen perioder var det kanskje til og med litt i det meste laget for innlendinger som er vant til å ha store areal for oss selv, men vi har kommet oss gjennom og har bare gode inntrykk!

Fylkesbibliotekssjef Tone Nyseter i møte med Tore Skeie etter hans sceneinnslag. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)
Fylkesbibliotekssjef Tone Nyseter i møte med Tore Skeie etter hans sceneinnslag. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)

Det sto mye på programmet i dag som rettet lyskasteren mot indrefileten av Norge. Norsk litteraturfestival, som holder til i Lillehammer, hadde ansvar for det norske programmet hele lørdagen. Det startet med en samtale mellom Tore Skeie, fra Gjøvik, og Aslak Sira Myhre om boken til førstnevnte med navn Hvitekrist. De snakket om gamle norske konger, deriblant Harald Hårfagre og Olav den hellige, og Skeie leste høyt fra boken sin.

Illustrering og signering

Deretter var det to poster på programmet fra Oppland, i regi av bokbussen. Det første var en høytopplesning av norske eventyr av bokbussens egne Trygve Ramnefjell, og det neste var det populære innslaget med sistnevnte i duo med forfatter og illustratør Bjørn Ousland. Det siste innslaget, kalt «Ich will einen Drachen», var det samme suksessfulle innslaget de turnerte Tyskland rundt med i forkant av bokmessen.

Etter lunsjtider var det klart for Lars Myttings signering av boken sin Søsterklokkene, på tysk, på standen vår i Gourmet Gallery. Allerede en halvtime før signeringen startet sto det en god håndfull i kø. Jordnære Mytting tok seg god tid til å skrive en hilsen i hver eneste bok, og slo av en prat på både tysk, norsk og engelsk. Det var nemlig en rekke nasjonaliteter som møtte opp for signeringen.

Dobbelt hovedsceneinnslag

Ellen Horn fra Peer Gynt i samtale med Olav Brostrup Müller. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)
Ellen Horn fra Peer Gynt i samtale med Olav Brostrup Müller. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)

Deretter var det klart for neste opplandsinnslag på Norsk litteraturfestivals program: Samtale om Henrik Ibsen, «fra Brandt til Peer Gynt», mellom Ellen Horn fra Peer Gynt-festivalen, Roger Vontobel fra Schauspiel Frankfurt og kultursjef i Lillehammer Olav Brostrup Müller. Det var fullt hus og vel så det under samtalen, som både viste film fra Peer Gynt-spelet på Gålå og hadde en skuespiller fra Schauspiel Frankfurt til å framføre en monolog fra deres oppsetning av Peer Gynt.

Mange ble sittende fra Ibsen-samtalen til innslaget med Lars Mytting like etter. Dette var det andre av to innslag rent fra Oppland fylkeskommune. Lars Mytting snakket i samtale med Olav Brostrup Müller om norske legender og stavkirker, knyttet til boken hans Søsterklokkene. Han forklarte også hvordan dialektene i Gudbrandsdalen er ganske markante, og at det har mye å si for uttrykket i boken at ord og uttrykk blir oversatt rett til tysk. Han fulgte opp med å lese et utdrag fra boken på skikkelig døl.

Kunstnersamtale

Parallelt med samtalen mellom Mytting og Brostrup Müller var det en kunstsamtale med smykkekunstner Liv Blåvarp og keramikkunstner Torbjørn Kvasbø. Les mer om dette i neste innlegg!