Gjestelandsstatusen er gitt videre

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen og Anne-Marte Kolbjørnshus var til stede da Canada fikk stafettpinnen fra Norge som gjesteland. (Foto: Elin Bjørnstad/Oppland fylkeskommune)

Søndag ettermiddag var det avslutningsseremoni for Frankfurt Bokmesse med Norge som gjesteland. På scenen i gjestelandspaviljongen skulle stafettpinnen som gjesteland gis fra Norge til Canada, som inntar samme rolle som oss i 2020. Margaret Atwood, den prisbelønnede kanadiske forfatteren som står bak blant annet Handmaid’s Tale, og Norges Erlend Loe var på scenen for en prat og overrekkelse. Der gjorde de en humoristisk sammenlikning av deres to hjemland, og trakk blant annet fram at begge land har mye plass og natur, mange trær og ikke akkurat varme dager.

Når «pinnen» var gitt videre, var det tid for å takke av det norske gjestelandsprosjektet. Margit Walsø i NORLA (Norwegian Literature Abroad) takket alle deltakende nordmenn – der inkludert alle fra Oppland. Hun er svært fornøyd med alt som har skjedd under messa, og trakk spesielt fram at det beste var å se programmet som så lenge har vært planlagt endelig være en realitet på scenene, og å se hvordan folk har reagert på innslagene.

Direktøren for Frankfurt Bokmesse, Juergen Boos, fulgte deretter opp med at et av hans høydepunkt fra den norske deltakelsen har vært å se hvor mye ytringsfriheten betyr for nordmenn og hvor sterkt den står i landet vårt.

I skrivende stund er resten av opplandsgjengen på vei tilbake til hjemlandet. Mange erfaringer rikere, og ikke minst veldig fornøyde med at vi har deltatt på noe så stort som verdens største bokmesse.

De neste dagene vil det følge flere saker som oppsummerer deltakelsen vår. Det er fortsatt bare til å følge med!