Kjent fjes på bokmessa

Boken om Torstein Lerhol var utstilt på standen til forlaget som har gitt den ut på tysk. (Foto: Marius Græsby/Oppland fylkeskommune)

– Det var artig å komme hit og plutselig se bilde av Torstein, sa fylkesvaraordfører Aud Hove like etter hun oppdaget at boken om politikerkollega Torstein Lerhol sto utstilt på en tysk stand.

Lerhol er svært engasjert i politikken i Oppland, hvor han tidlig var aktiv i Senterungdommen og senere har vært både i kommunestyre og fylkesting. Før kommune- og fylkesvalget i høst var han ordførerkandidat i Vang kommune.

– Jeg har sendt bilde av dette hjem, og vi er veldig stolte over at han er representert på bokmessa i Frankfurt. Torstein har vist vei og at mye går an for funksjonshemmede i Norge. Det er flott at dette blir synliggjort også i Tyskland, sier Hove.

Imponert av historien

Aud Hove kom over boken til Torstein Lerhol på standen til forlagt som har gitt den ut på tysk. (Foto: Marius Græsby/Oppland fylkeskommune)
Aud Hove kom over boken om Torstein Lerhol på standen til forlagt som har gitt den ut på tysk. (Foto: Marius Græsby/Oppland fylkeskommune)

På tysk heter boka «Ungehindert – die beeindruckende Gesichte des Torstein Lerhol». På norsk heter den «Hemningsløs – historien om Torstein Lerhol». Det norske forlaget, Cappelen Damm, skriver dette i sin omtale av boka:

SMA-syke Torstein Lerhol ville ifølge legene bare bli to år. Nå er han 32, veier 20 kg og pustekapasiteten er 11 prosent. Han kan bare bevege én finger, ligger i rullestol og behøver assistanse hele døgnet. Likevel er han ordførerkandidat, næringslivsleder og foredragsholder, og reiser jorden rundt. Boken viser hvordan han greier det, og fungerer som en brekkstang inn i dilemmaer knyttet til annerledeshet.

Det er det tyske forlaget Ernst Reinhardt GmbH & CO KG som har gitt ut boken på tysk. Talskvinnen for forlaget, Alena Verrel, forteller at de er svært imponert av historien til Lerhol. Det var forfatteren Bernd Hachmeister, som snakker flytende norsk og har møtt Lerhol, som tipset forlaget om boken da den ble utgitt i Norge.

– Temaet i boka er akkurat det vi har hatt fokus på de siste tiårene, når det gjelder inkludering og likeverd. Det er også en god mulighet for folk uten vitenskapelig bakgrunn å få lese om sykdommen SMA, sier Verrel.

Hove sørget for å få med seg den tyske versjonen av boken hjem til Norge, med hilsen fra forlaget. Den ble gitt til Lerhol under fylkestinget som var denne uken.

– Alle kan ikke bli astronauter, men det er viktig å finne sin måte å leve livet på. Ikke bare se hindringer, men også muligheter, sier Hove.

Teksten er skrevet i samarbeid med Elin Bjørnstad.