Møt to av Opplands helter på stand

Gudrun og Rolf Niemeyer på Opplands stand i den norske gjestelandspaviljongen. (Foto: Oppland fylkeskommune)

Vi har flere som jobber på for å gjøre deltakelsen vår på bokmessa til en stor suksess, men nå vil vi trekke fram to helt spesielle folk: Gudrun og Rolf Niemeyer.

Det tyske paret har trykket Norge generelt og Oppland spesielt til sitt hjerte.

– Vi har reist til Norge hver sommerferie siden 1983, forteller Gudrun, og legger til at mange av juleferiene deres også har blitt tilbragt i det kalde nord.

Denne uka står de på stand for Oppland fylkeskommune under bokmessa i Frankfurt. Og vi kunne ikke bedt om bedre ambassadører for fylket vårt.

Frelst av Valdres

Torsdag ettermiddag tok fylkesordfører Even Aleksander Hagen turen innom standen der Gudrun og Rolf står, for å takke dem for den fantastiske jobben de gjør. Hagen spurte Gudrun:

– Det er Valdres-rosa du har i ørene, er det ikke?

– Jo, svarte Gudrun stolt, og dro fram et stort smykke med samme motiv. Ring hadde hun også.

En liten stund kunne man se for seg Gudrun som ordfører for en av valdreskommunene, med så flotte kjeder og så varme ord om området.

Hun fortalte om en av gangene hun skulle til Norge, hvor hun var i kontakt med reiseselskap for å leie en hytte. Det er nemlig det de oftest gjør: Leier hytter rundt omkring i Oppland. Gudrun var spesifikk i bestillingen at hun ville ha hytte i Oppland, og aller helst i Valdres. Mannen i reiseselskapet fant én hytte som var ledig i perioden de skulle være på besøk, men den var gammel og manglet diverse fasiliteter. Han foreslo for henne at hun heller tok en hytte i Telemark, som var mye mer moderne og godt tilrettelagt for en, etter hans mening, god hytteopplevelse.

– Ikke snakk om, gi meg hytta i Valdres, sa Gudrun.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen viste Gudrun og Rolf Niemeyer innslaget som var på NRK fra bokmessa onsdag kveld. Der var også Gudrun intervjuet. (Foto: Oppland fylkeskommune)
Fylkesordfører Even Aleksander Hagen viste Gudrun og Rolf Niemeyer innslaget som var på NRK fra bokmessa onsdag kveld. Der var også Gudrun intervjuet. (Foto: Oppland fylkeskommune)

Norgesgale

Når Gudrun forteller om hun og mannens fascinasjon for Norge og Oppland, sier hun:

– Mange må jo tro vi er gale!

Neida, vi elsker når noen elsker oss!

Gudrun og Rolf har lært seg norsk gjennom alle årene med norgesturer, og er også veldig glade i norsk mat.

– Det er noe helt spesielt med maten deres, spesielt mye av meieriproduktene, sier Gudrun.

Hver gang de kjører fra Norge laster de bilen full av rømme, ost og smør. Paret bor nordvest i Tyskland, ikke langt unna Kiel, og det hender rett som det er at de tar seg en snartur til Norge også kun for å handle mat.

– Det hender vi kjører til Oslo rundt juletider kun for å handle rakfisk til julemiddagen, for så å reise hjem samme dag, sier hun, og holder seg framfor munnen.

Gir tilbake til Norge

Det er reiselivsrådgiver i Oppland fylkeskommune, Liv Bjerke, som har kommet over dette paret. Mye fordi de i de siste årene har jobbet frivillig for Peer Gynt-festivalen.

– Vi elsker å jobbe med Peer Gynt! Vi hadde en drøm om å kunne gi litt tilbake til Norge da vi ble pensjonister, siden vi har fått så mange flotte opplevelser som turister. Gjennom å jobbe som frivillige får vi både gjort det, i tillegg til å leve drømmen om å få bo over litt lenger tid i Norge.

Gudrun er også veldig opptatt av å vise at tyske turister ikke bare er de som kommer med bobilene sine med egen mat.

– Vi gjør motsatt: Tar med mat tilbake til Tyskland, sier Gudrun med et stort glis.

For et herlig par, som vi er veldig glade for å ha med på laget!