Opplandsforfattere på gjev liste

Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis av Sigrud Undset. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)

NRK skrev i forrige uke om elleve norske bøker og verdenssuksesser, som er skrevet av kvinner. På listen er de aller fleste av nyere tid, men én kvinne kommer også på listen som en såkalt klassiker. De fleste klarer sikkert å gjette hvem det er: Sigrid Undset.

Undset til HBO?

I artikkelen til NRK står det:

«Hennes Kristin Lavransdatter er en av de sterkeste kvinneskikkelsene i norsk litteratur. De tre bøkene om Kristin ble tidlig populære i Tyskland, få år etter at det kom ut på 1920-tallet, forteller Undset-ekspert Kristin Brandtsegg Johansen.

– I mellomkrigstiden var Sigrid Undset mest lest i Tyskland, mer enn Hamsun. Kun én bok solgte mer enn «Kristin Lavransdatter» og det var Erich Maria Remarques «Intet nytt fra Vestfronten».

Så rev Undsets antinazistiske uttalelser bøkene hennes grundig ned fra salgstoppen:

– Bøkene hennes ble satt på indeks og det ble forbudt å nevne navnet hennes i avisen.

Undset leses ikke så mye i Tyskland i dag. Men på en panelsamtale i Frankfurt kom Brandtsegg Johansen med et godt forslag for å få henne fram fra glemselen:

– Jeg sa at nå må HBO pelle seg opp i Gudbrandsdalen og filme «Kristin Lavransdatter».»

Sigrid Undsets bøker har blitt oversatt til 31 språk, og var å se flere steder på bokmessa i Frankfurt. Deriblant var hennes bok Fortellingen om Viga-Ljot og Vigdis utstilt på et av bordene i den norske gjestelandspaviljongen, og var også tema for en samtale på hovedscenen samme sted.

Betente temaer

En av flere opplandsforfattere som var til stede i Frankfurt, var Åsne Seierstad. Også hun var på hovedscenen i den norske gjestelandspaviljongen, hvor hun snakket om det hun er kjent for; å skrive om litt betente temaer.

NRK skriver:

«Åsne Seierstad hadde allerede et stort navn ute i verden med «Bokhandleren i Kabul». Etter terrorangrepet i Norge i 2011 har hun skrevet to bøker om ekstremisme som leses over hele verden.

Først undersøkte Seierstad hvordan han vanlig gutt fra vestkanten i Oslo ble høyreradikalisert og massedrapsmann i boka «En av oss». Deretter var det islamsk ekstremisme som ble lagt under lupen i «To søstre». Denne gangen om to vellykkede bærumsjenter med somalisk bakgrunn som endte med å verve seg til IS.

Begge disse bøkene har blitt internasjonale suksesser. Men tyske forlag ville ikke ha boken om Behring Brevik, fortalte Seierstad i Frankfurt. Den tyske utgaven er derfor utgitt på et sveitsisk forlag.

«En av oss» kom på New York Times sin svært ekslusive liste over de ti beste bøkene i 2015.»

Mange var imponerte over hvor åpent det er i Norge, og hvor sterkt ytringsfriheten står i landet vårt. Det blir også synlig gjennom nettopp forfattere som Seierstad og Undset.

Vi er stolte over å ha to så store navn tilknyttet vårt fylke!