Oppsummering: – Oppland var blant de mest synlige aktørene

Opplandsfamilien i Frankfurt. (f.v.) Anne-Marte Kolbjørnshus, Grethe Austgaren, Aud Hove, Liv Bjerke, Even Aleksander Hagen, Tone Nyseter, Kyrre Dahl, Ragnhild Angard Wefling og Trond Carlsson. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)

Når vi skal oppsummere deltakelsen på Frankfurter Buchmesse 2019, kan vi ikke si noe annet enn at det var en stor suksess. «Selvsagt», tenker sikkert noen, men det var virkelig det.

Våre stands var sentralt plassert inne på bokmessa, og interessen for Norge og Oppland var stor. Enten det var tyskere som alltid har ønsket å besøke Norge, eller det var oversettere av bøker som var interesserte i hvordan de kunne kapre innlandsforfattere i konkurransen om oversettelser. Det var altså alt fra private folk som ville på reise, til profesjonelle folk som var interesserte i litteraturmiljøet i vår del av Norge.

Økt kulturturisme?

Liv Bjerke plasserer Ringebu stavkirke i front under signering med Lars Mytting. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)
Liv Bjerke plasserer Ringebu stavkirke i front under signering med Lars Mytting. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)

Bokmessa er nemlig mye mer enn kun for litteratur. Det er kultur i videste forstand, og også mye reiseliv.

– Reiselivsaktørene som Discover Norway, Visit Lillehammer og Nasjonalparkriket Reiseliv uttalte at dette var like mye en reiselivsmesse som mange andre messer de har vært på. De traff det generelle kulturinteresserte tyske publikumet. Fra et reiselivsperspektiv var dette en god messe å være på, forteller reiselivsrådgiver i fylkeskommunen, Liv Bjerke.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen trekker også fram reiselivet i sin oppsummering av messa:

– I et folkehav av kulturinteresserte mennesker vil jeg påstå at Oppland var blant de mest synlige aktørene. Målet har ikke vært å markedsføre fylkeskommunen, men vise fram vår del av Norge. Det blir spennende å se om vi kan registrere økt kulturturisme og flere besøk av tysktalende tilreisende de kommende årene, sier han.

Innlandet = litteraturfylket

Komitéleder for opplæring og kultur i fylkeskommunen, Anne-Marte Kolbjørnshus, skriver i en kronikk om deltakelsen at vi allerede vet hvilke følger som kommer av deltakelsen. Deriblant skal Den internasjonale forleggerforeningen (IPA) ha sin verdenskongress i Lillehammer i 2020. Da har Oppland blitt Innlandet, og et enda sterkere litteraturfylke.

– Innlandet skal bli et fylke verden får se mer av. Vi skal ikke være «bluge», vi må ta plass og by på oss sjøl – og da må vi satse på ting som bokmessa, mener Kolbjørnshus.

Fylkesordfører Hagen supplerer:

– Nå når vi skal bygge Innlandet skal vi ta med oss vår tyngde på litteraturfeltet, og sammen med en rekke sterke forfatternavn fra Hedmark mener jeg vi blir det ubestridte litteraturfylket. Fylket vårt er den naturlige møteplassen med dikterhjemmene, og den årlige litteraturfestivalen. Jeg er sikker på at vi i årene framover vil se positive effekter som langt overgår de kronene vi investerte i bokmessa.

– God laginnsats

I kronene som er investert i prosjektet, ligger mange timer med arbeid av flere flinke folk i fylkeskommunen. En av disse er prosjektleder Ragnhild Angard Wefling, som har jobbet all sin tid med å gjøre deltakelsen til den suksessen det ble.

– Det beste med Frankfurt-prosjektet har vært å spille på lag og samarbeide med så mange dyktige folk, både internt og eksternt. Laginnsatsen var veldig god, og prosjektet viser at det er mulig å løfte i flokk og samarbeide på tvers av fagområder for å oppnå mål. Nå har vi har et godt grunnlag for å jobbe videre med å løfte og styrke kunst, kultur, litteratur og reiseliv fra regionen vår internasjonalt, mener prosjektlederen.

Flere politikere fra Oppland var også noen dager på bokmessa, noe Anne-Marte Kolbjørnshus mener var viktig.

– Jeg er glad vi turte å delta på denne satsinga, for Oppland har mye å bidra med når Norge skal representeres ute i verden. Vi har forfattere og andre kunstnere i verdensklasse, og da mener jeg vi som politikere har et ansvar for å anerkjenne dette også internasjonalt, sier Kolbjørnshus.

Bokbuss til salgs?

«Was wissen Sie wirklich?» var å se nærmest overalt, enten det var folk som leste i programmet vårt eller det var folk som gikk med nett.

Bokbussen i Oppland med en flott plassering midt på torget i messeområdet. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)
Bokbussen i Oppland med en flott plassering midt på torget i messeområdet. (Foto: Martine Markussen/Oppland fylkeskommune)

Blant de sentrale plasseringene og profileringene Oppland hadde på messa, vil flere av oss som var der nede trekke fram bokbussen.

– Den ble et naturlig stoppepunkt for mange som var innom messa, mellom alle hallene. Det var godt med slike pusterom som den var med på å gi også i Frankfurt, sier komitéleder Kolbjørnshus.

Bokbussens viktige rolle med aktiv litteraturformidlig til barn og unge ble strukket langt utenfor Opplands og Norges grenser, og vakte stor oppmerksomhet. Formidlerne på bussen ble intervjuet av en haug av internasjonale medier, deriblant TV og radio fra Tyskland og Østerrike.

En amerikansk dame som skrev for et nyhetsbyrå i hjemlandet, og tilfeldigvis drev med bokbuss i sin hjemby, viste stor begeistring for det vesle, rullende biblioteket. Og en delegasjon fra Ghana spurte hvor mye fylkesbiblioteket skulle ha for den. Heldigvis svarte de at den er uvurderlig og ikke til salgs.

Det ga mye mersmak å delta på et slikt stort arrangement. Som reiselivsrådgiver Liv Bjerke sa da vi pakket sammen i Frankfurt:

– Det er synd vi ikke skal gjøre dette hvert år, for dette har betalt seg – og nå vet vi jo hvordan vi skal gjøre det!