Vellykket møte om verdenskongressen for forleggere

Sentrale personer fra Oppland fylkeskommune, Norsk litteraturfestival, reiselivet i Lillehammer og Lillehammer kommune hadde møte med sentrale personer i den internasjonale forleggerforeningen. (Foto: Marius Græsby/Oppland fylkeskommune)

I 2020 skal Lillehammer være vertsby for verdenskongressen for forleggere. I den forbindelse benyttet sentrale personer fra Lillehammer, det nye fylket Innlandet og arrangøren av kongressen sjansen til å ta et møte om nettopp dette under Frankfurt Bokmesse.

Tidligere har kongressen vært holdt i byer som New Dehli, London og Seoul. IPA (International Publishers Association), som arrangerer kongressen, er derfor svært spente på hvordan det blir å gå fra millionbyer til en litt mindre by.

– De fleste her har sikkert hørt om OL i 1994, som ble kjent for å være veldig kompakt. Det samme blir det for dere, som kan gå med få minutter mellom hvert arrangement, sa fylkeskultursjef Kyrre Dahl under møtet.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen sier han er veldig stolt over at en så stor og internasjonal organisasjon har valgt Innlandet som sted for kongressen.

Kristenn Einarsson fra IPA fortalte at det var to grunner til at Lillehammer ble valgt som vertsby:

– For det første er det en UNESCO litteraturby, med alt det fører med seg, samtidig som Lillehammer og Innlandet har en veldig god kulturell profil.

– Gleder meg til å bli kjent med Innlandet

Kongressen finner sted i mai, og vil gå parallelt med Norsk litteraturfestival.

– Perfekt timing, for litteraturfestivalen er mer enn bare en litteraturfestival – det er også et møtepunkt for nettopp forleggere og slikt i Norge også, påpekte sjef for litteraturfestivalen, Marit Borkenhagen.

Badour Al Qasimi fra IPA bekreftet dette, og fortalte at neste års kongress også vil involvere lærere og bibliotek, ikke bare forleggere. Samtidig ser hun fram til å bli bedre kjent med Innlandet:

– Vi har en video som presenterer Lillehammer, som blir vist verden rundt nå. Det engasjerer, og folk gleder seg. Og jeg gleder meg til å bli godt kjent med norsk kultur, sa hun.

Og det skal de bli: Einarsson fra IPA fortalte at de har planer om å ta med kongressdeltakerne på en skikkelig rundreise i Gudbrandsdalen.

– Vi holder på å planlegge en road trip med deltakerne som viser Gudbrandsdalen gjennom deres forfattere, blant annet ved å møte Lars Mytting i Ringebu og å se Peer Gynt.

Dette er altså en direkte etterfølgelse av deltakelsen til Oppland mens Norge er gjesteland her på bokmessa i Frankfurt. Vi gleder oss over at valget falt på oss, og ikke minst til å vise fram det splitter nye fylket – Innlandet – til «hele verden».